FIBONOCCI DİZİSİ ve FIBONACCI HESAP MAKİNASI

FIBONOCCI DİZİSİ ve FIBONACCI HESAP MAKİNASI

Her sayının kendinden öncekiyle toplanması sonucu oluşan bir sayı dizisidir. Bu şekilde devam eden bu dizide sayılar birbirleriyle oranlandığında altın oran ortaya çıkar, yani bir sayı kendisinden önceki sayıya bölündüğünde altın orana  gittikçe yaklaşan bir dizi elde edilir

Fibonacci sayı dizisindeki sayıların birbirleriyle oranı olan ve altın oran denilen 1,618 sayısı ise doğada, sanatta ve hayatın her alanında görülen ve estetik ile bağdaştırılan bir sayıdır.

Altın oran, Fi (phi) sayısı olarak bilinir. Neticede matematiksel bir kavramdır ve değeri de 1,618 dir. Fibonacci sayıları ve altın oran matematiğin en ilgi çekici konuları arasındadır. Leonardo Fibonacci 13. yüzyılda yaşamış bir İtalyan matematikçisi tarafından ortaya atılmıştır.

KAYNAK: wikipedia.org/wiki/Fibonacci_dizisi

 

Excel’de hesaplanması:

A1 Hücresine 0 değerini yazalım;
A2 Hücresine 1 değerini yazalım;
A3 Hücresinede şu formülü yazalım =A1+A2 veya =TOPLA(A1+A2) ENTER dedikten sonra;
A3 Hücresine tıklayalım ve hücrenin sağ alt köşesinden aşağıya doğru sürükleyerek istediğimiz kadar fibonacci dizisinden sayı üretelim.

Aşağıdaki formülü de kullanabiliriz:

D1 hücresine;

=IF(ROW(A1)=1;0;IF(ROW(A1)=2;1;SUM(OFFSET(A1;-2;0);OFFSET(A1;-1;0))))

yazıp aşağıya doğru çekeriz.

Ya da ;

G2 hücresine KTF  =fib(ROW(A1)) aşağıya doğru çekelim.

Fibonacci sayıları arasındaki oranı (altın oran) bulmak için;
1- B2 Hücresine =A3/A2 yazalım ve ENTER’a basalım.
2- B2 Hücresine tıklayalım ve hücrenin sağ alt köşesinden aşağıya doğru sürükleyerek istediğimiz kadar fibonacci dizisinin sayılarının oranını bulalım.

Burada görülecek ki; 25.terimden itibaren oran sabit kalacaktır 1,618033989.

fibo

Dosya:

fiboneccih

 

admin

Kamuda, yurt içi ve yurt dışı görevlerde 37 yıl çalışmamın ardından 2013 yılında emekli oldum. 1989 yılında hem bilgisayarla ve hem de Lotus123 tanıştım. İşlerimi yapmada pek çok programdan yararlandım. En son Microsoft Office ile devam ettim. Çalışma hayatımda, Microsft Office bana çok yardımcı Olmuştur. Özellikle Excel ile ve Acces ile veri tabanlarımın tutulmasından analizlerine kadar, Word ile yazışmalarımın yapılmasında, sunumlarım için ise Power Point etkin araçlar olmuştur. Excel, bana çalışmalarımda etkin, doğru ve hızlı sonuçlar elde etmemi sağlamıştır. Çalışma hayatımda bu durum, Bilgi İşlem Bölümünün bana sağlayamayacağı kadar kolaylıklar ve en önemlisi bana hazır olarak gelen programları test etme ve kullanabilirliklerinin ortaya çıkarılmasında oldukça yararları olmuştur. Yılların bana verdiği bu deneyimlerle ve değişik alanlarda üyesi olduğum sitelerden gelen sorulara verdiğim yanıtlarla oluşturduğum çalışmalarımı paylaşmaya çalışıyorum. Bu konuda hep fikrim sorulmuştur. Nasıl bir yol izlenmesini önerirsiniz gibi. Önerim şu; İşinizi iyi, doğru ve hızlı yapmak mı istiyorsunuz? O zaman bu tür ofis programlarını iyi kullanmaya bakınız. Kimse sizden programcı olmayı beklemiyor. Programcılar da kafanızdaki problemi ve işinizi tam olarak bilemeyeceklerinden size üretilen programlar; arzu ettiğiniz biçimde olmayabilirler. Yine programcılar programlarını yapsınlar. Ancak, programda bir hata veya arıza olduğunda hazırlıklı değilseniz., yarı yolda kalırsınız. O zaman ne yapacaksınız? Programcıları mı arayacaksınız.? Bunu yapan programcı da bu işe bakmıyor veya ayrılmış olabilir. Bu durumda kendinize güveneceksiniz. Çünkü sizin bir çalışmanız vardır. Bu amatörce de olsa sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Umarım bu sitede eklediğim dosya ve bilgiler, kullanıcılara ve ziyaretçilere yararlı olur. Saygılarımla... İdris SERDAR

You may also like...

Bir cevap yazın