Sudoku Bulmaca Üretme ve Çözme

Sudoku Bulmaca Üretme ve Çözme

GİRİŞ

Hafta sonunda bir gazete ekinde sudoku bulmacalarına rastladım. Merak ettim bunlar nasıl çözülür? Bugüne kadar bu bulmacaları duyarım ancak,bu oyunun kuralı nedir? Bilmiyordum. Gazete sayfasını da taradım. Orada da bir açıklama bulamadım.

Google ve vikipedia’dan yardım istedim. Kuralı öğrendim. Ne var ki; en kolayında bile çözüme ulaşamadım.

Şunu öğrendim: oraya gelişigüzel yerleştirlen rakamlar atmasyan değil daha önce çözümü yapılmış bulmacanın rakamları olduğunu farkettim. Yoksa uydurulan rakamlarla ancak tesadüfen çözümlü olabilir.

Ben bunun çözümü ile neden uğraşayım diyerek, işi Excel’e havale ettim.

Yaptığım derlemelerle bu dosyayı hazırladım.

SUDOKU NEDİR?

Sudoku, Japonya’dan çıktığı bilinen bir bulmaca oyunudur. Japonca “Suuji wa dokushin ni kagiru” sözcüklerinin birleşiminden “SUDOKU” adını almıştır.

Oyun, rakam yerleştirme” esasına dayanır.

Sudoku bulmacaları, büyüklüğüne ve çesidine göre dlandırılır. En çok kullanılan yandaki resimde gördüğümüz 9×9 boyutlarındadır.

Bulmaca 9’ar karelik 9 bölgedeki 81 kareden oluşmaktadır. 1’den 9 kadar olan rakamlar bu 81 kareye belirlenmiş kurallara göre yerleştirilerek oynanır.

Bir sudoku bulmacasında resimdeki gibi bazı rakamlar sudoku içine yerleştirilmiş olarak verilir. Geriye kalan rakamlar ise altta belirtilen kurallar çerçevesinde yerleştirilmesi istenir.

Tüm sudoku çeşitleri için geçerli olan üç temel kural vardır. Bunlar:

* Her satırda tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa yer almalıdır.

* Her sütunda tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa yer almalıdır.

* Her bölgede tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa yer almalıdır.

su1

Dosya:

sudokubulmaca

admin

Kamuda, yurt içi ve yurt dışı görevlerde 37 yıl çalışmamın ardından 2013 yılında emekli oldum. 1989 yılında hem bilgisayarla ve hem de Lotus123 tanıştım. İşlerimi yapmada pek çok programdan yararlandım. En son Microsoft Office ile devam ettim. Çalışma hayatımda, Microsft Office bana çok yardımcı Olmuştur. Özellikle Excel ile ve Acces ile veri tabanlarımın tutulmasından analizlerine kadar, Word ile yazışmalarımın yapılmasında, sunumlarım için ise Power Point etkin araçlar olmuştur. Excel, bana çalışmalarımda etkin, doğru ve hızlı sonuçlar elde etmemi sağlamıştır. Çalışma hayatımda bu durum, Bilgi İşlem Bölümünün bana sağlayamayacağı kadar kolaylıklar ve en önemlisi bana hazır olarak gelen programları test etme ve kullanabilirliklerinin ortaya çıkarılmasında oldukça yararları olmuştur. Yılların bana verdiği bu deneyimlerle ve değişik alanlarda üyesi olduğum sitelerden gelen sorulara verdiğim yanıtlarla oluşturduğum çalışmalarımı paylaşmaya çalışıyorum. Bu konuda hep fikrim sorulmuştur. Nasıl bir yol izlenmesini önerirsiniz gibi. Önerim şu; İşinizi iyi, doğru ve hızlı yapmak mı istiyorsunuz? O zaman bu tür ofis programlarını iyi kullanmaya bakınız. Kimse sizden programcı olmayı beklemiyor. Programcılar da kafanızdaki problemi ve işinizi tam olarak bilemeyeceklerinden size üretilen programlar; arzu ettiğiniz biçimde olmayabilirler. Yine programcılar programlarını yapsınlar. Ancak, programda bir hata veya arıza olduğunda hazırlıklı değilseniz., yarı yolda kalırsınız. O zaman ne yapacaksınız? Programcıları mı arayacaksınız.? Bunu yapan programcı da bu işe bakmıyor veya ayrılmış olabilir. Bu durumda kendinize güveneceksiniz. Çünkü sizin bir çalışmanız vardır. Bu amatörce de olsa sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Umarım bu sitede eklediğim dosya ve bilgiler, kullanıcılara ve ziyaretçilere yararlı olur. Saygılarımla... İdris SERDAR

You may also like...

1 Response

  1. Gökhan ALGAN dedi ki:

    sayın idris hocam
    ben bundan 21 sene önce bu bulmacayı star gazatesinden çözmeye başladım ve japonların dahada zor versiyonlarını da çözmeye çalıştım
    her satırda her sütunda ve 3×3 karelaj içinde 1den 9 a kadar sayılar yanlızca 1 kez yazılacak kuralından dahada öte sudokular var

    diagonal sudokuda köşegenlerdede her sayı 1 defa yazılacak
    irregular sudoku ise imkansız sayılabilecek en zoru bu zor olma sebebi ise 9 kare olan 3×3 bu bulmacada 3×3 değil yani toplamı 9 kare olabilen her şekil içinde her sayı bir defa yazılacak 7tane düşey kare ve peşine sola 2 kare den oluşan bir 9 kareden oluşan alan gibi ama dikkat ederseniz (3×3) değil

    incelemenizi öneririm. özellikle irregular sudokuyu

Bir cevap yazın