Windows API’leri, DLL Dosyaları ve MS Excel için Windows API Görüntüleyicisi

Windows API’leri, DLL Dosyaları ve MS Excel için Windows API Görüntüleyicisi

Windows API’leri, DLL Dosyaları

Aşağıdaki bilgiler çeşitli kaynaklardan derlenmiştir.

Windows API (Application Programming Interface), 32 ve 64 bit Windows işletim sistemleri uygulama geliştirme arayüzüdür.

Windows API, geliştirilen uygulamaların işletim sistemi ile iletişimini sağlar. Başka bir ifade ile, geliştirilen uygulamalar ile Windows işletim sistemi içinde .dll dosyalarda yerleşik olarak bulunan fonksiyon, veri ve yapıların uygulama içinde kullanılmasını sağlar.

dll dosyaları, Dinamic Link Library isminden gelmektedir. dll dosyalarının görevi, programların ortaklaşa yaptıkları görevi koordine etmektir.

Sistem fonksiyonları olarak adlandırılan Windows API fonksiyonları Windows işletim sistemi ile birlikte yüklenir ve Windows sistem klasörleri altındaki .dll uzantılı dosyalarda yer alırlar.

Windows API dosyalarının temelini kernel32.dll, user32.dll ve gdi32.dll dosyaları oluşturur.

Windows API ile kullanılabilecek fonsiyonlar temel olarak 4 tanedir. Bu dll dosyalarında bazı fonksiyon ve işlevler yer alır.

  • Temel İşlemler

Kernel32.dll Dosya sistemleri ve aygıtlar gibi Windows işletim sisteminin temel kaynaklarına erişimi sağlar.

Advapi.dll Windows Registry, sistemin açılıp kapanması, Windows hizmetlerinin oluşturulması, başlatılması ve durdurulması gibi işlemleri gerçekleştirir.

  • Grafik İşlemleri

gdi32.dll  Grafik çizim işlemlerini gerçekleştirir.

  • Kullanıcı İşlemleri

User32.dll Ekran, temel kontrol elemanları, fare ve klavye ile ilgili işlemleri gerçekleştirir.

Comdlg32.dll Dosya açma ve kapama ile renk ve font seçimi gibi işlemlerde kullanılan standart diyalog kutu işlemlerini gerçekleştirir.

Comctl32.dll  Status bar, progress bar, toolbar ve tab gibi elemanların uygulamalar tarafından kullanılmasını sağlar.

Shell32.dll dosyasında yer alan bu fonksiyonlar işletim sistemi shell olanaklarının kullanılmasını sağlar.

  • Ağ İşlemleri

İşletim sistemindeki ağ ile ilgili işlemleri gerçekleştirir.

 

 

MS Excel için Windows API Görüntüleyicisi

MS Excel için Windows API Görüntüleyicisi Dosyası, Dennis M. Wallentin tarafından yapılmıştır. Dosya ve aşağıdaki bilgiler Ron de Bruin’in sitesinden ( https://www.rondebruin.nl/win/dennis/windowsapiviewer.htm ) alınmıştır.

MS Excel için Windows API Görüntüleyicisi, kod modüllerine eklenecek koşullar olsun veya olmasın Windows API kodunu oluşturmak için bağımsız ve güçlü bir araçtır. Bu dosya ekte verilmiş olup, bilgisayarınıza yüklemeniz gerekir.

Dosya, çeşitli çözümlerde kolayca kullanılabilen x86 ve x64 platformları için çeşitli API listeleri sunmaktadır. İstenirse, koşullu Windows API çözümleri oluşturabilir.

Uygulanabilecek iki koşul Win64 ve VBA7’dir. Onlarla ilgili daha fazla bilgi araç ile birlikte verilen yardım dosyalarında bulunabilir.

Araç, kapsamlı yardım desteği ile gönderilir; yardım, Windows API’yle ilgili olan yardım dosyalarını ve web sayfalarını içerir.

Windows API Viewer’ı kullanmak çok kolaydır. İstediğiniz kod seçeneklerini seçin ve bunları panoya dışa aktarın. Hepsi bu!

Bağımsız bir araç olduğu için, diğer geliştirme araçları ile birlikte kullanılabilir. Fakat burada Windows API, MS Excel için özellikle seçilmiştir.

Aracın yardım dosyası, oluşturabileceğimiz çeşitli çıktıları açıklar ve gösterir.

Kod çözümü panoya aktarmadan önce önizlemesini görmek mümkündür.

Dosya:

Office2010Win32API_PtrSafe

admin

Kamuda, yurt içi ve yurt dışı görevlerde 37 yıl çalışmamın ardından 2013 yılında emekli oldum. 1989 yılında hem bilgisayarla ve hem de Lotus123 tanıştım. İşlerimi yapmada pek çok programdan yararlandım. En son Microsoft Office ile devam ettim. Çalışma hayatımda, Microsft Office bana çok yardımcı Olmuştur. Özellikle Excel ile ve Acces ile veri tabanlarımın tutulmasından analizlerine kadar, Word ile yazışmalarımın yapılmasında, sunumlarım için ise Power Point etkin araçlar olmuştur. Excel, bana çalışmalarımda etkin, doğru ve hızlı sonuçlar elde etmemi sağlamıştır. Çalışma hayatımda bu durum, Bilgi İşlem Bölümünün bana sağlayamayacağı kadar kolaylıklar ve en önemlisi bana hazır olarak gelen programları test etme ve kullanabilirliklerinin ortaya çıkarılmasında oldukça yararları olmuştur. Yılların bana verdiği bu deneyimlerle ve değişik alanlarda üyesi olduğum sitelerden gelen sorulara verdiğim yanıtlarla oluşturduğum çalışmalarımı paylaşmaya çalışıyorum. Bu konuda hep fikrim sorulmuştur. Nasıl bir yol izlenmesini önerirsiniz gibi. Önerim şu; İşinizi iyi, doğru ve hızlı yapmak mı istiyorsunuz? O zaman bu tür ofis programlarını iyi kullanmaya bakınız. Kimse sizden programcı olmayı beklemiyor. Programcılar da kafanızdaki problemi ve işinizi tam olarak bilemeyeceklerinden size üretilen programlar; arzu ettiğiniz biçimde olmayabilirler. Yine programcılar programlarını yapsınlar. Ancak, programda bir hata veya arıza olduğunda hazırlıklı değilseniz., yarı yolda kalırsınız. O zaman ne yapacaksınız? Programcıları mı arayacaksınız.? Bunu yapan programcı da bu işe bakmıyor veya ayrılmış olabilir. Bu durumda kendinize güveneceksiniz. Çünkü sizin bir çalışmanız vardır. Bu amatörce de olsa sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Umarım bu sitede eklediğim dosya ve bilgiler, kullanıcılara ve ziyaretçilere yararlı olur. Saygılarımla... İdris SERDAR

You may also like...

Bir cevap yazın