Boşluk ve Yazdırılmayan Karakterleri Metinden Kaldırma

Boşluk ve Yazdırılmayan Karakterleri Metinden Kaldırma

Bazen metinlerin içinde, başında, arasında yada sonunda, boşluklar, veya birden çok eklenmiş boşluk karakterler bulunmaktadır.Bunlar; 32 ve 160 değerleri Unicode karakter kümesi veya yazdırılmayan karakterler olan  0-31, 127, 129, 141, 143, 144 ve 157 değerleri olan Unicode karakter kümesi karakterleri olabilmektedir.

Bu durumda; olan veriye kirli veri denir. Bunların temizlenmesi gerekir. Çünkü sıralama, filtre uygulama veya arama  gibi işlemlerde beklenmeyen sonuçlara neden olabilir.

Örneğin, kullanıcıların yanlışlıkla fazladan boşluk karakterleri ekleyerek yazım hataları sağlayabilir veya dış kaynaklardan sağlanan veri basılamayan karakterleri içerebilir. Bu karakterleri kolayca fark edemeyiz. Bu istenmeyen karakterleri kaldırmak için TRIM KIRPMA, CLEANTEMİZ ve SUBSTITUTEYERİNEKOY işlevlerinin tek tek yada birlİkte kullanmak gerekebilir.

TRIMKIRP işlevi sözcükler arasındaki tek boşluklar dışında boşlukları kaldırır. TRIMKIRP işlevi sözcükten ASCII boşluk karakteri ve değeri 32 olanı kırpmak üzere tasarlanmıştır. Unicode karakter kümesinde değeri 160 olan bölünmez boşluk olarak bilinen ek bir boşluk karakteri vardır. Bu karakter yaygın olarak HTML öğesi olarak,  , Web sayfalarında kullanılır. TRIMKIRP fonksiyonu, kendi başına bölünmez boşluk karakterini kaldıramaz.

CLEANTEMİZ fonksiyonu ASCII kodundaki değeri 0 – 31 ve ilk 32 yazdırılamaz karakterleri sözcükten kaldırmak üzere tasarlanmıştır. Unicode karakter kümesinde fazladan yazdırılamaz ve değerleri 127, 129, 141, 143, 144 ve 157 olan karakterleri  CLEANTEMİZ işlevi, kendi başına bu ek yazdırılamaz karakterleri kaldıramaz.

Bu görevi gerçekleştirmek için, Unicode karakterlerinin yüksek değerini TRIM – KIRP ve CLEAN -TEMİZ işlevlerinin tasarlandığı karakter kümesi olan ASCII karakterlerle değiştirmek üzere SUBSTITUTEYERİNEKOY fonksiyonunu kullanılır.

 

Dosya:

kirp_trim-temiz_clean-yerinekoy_substitute

admin

Kamuda, yurt içi ve yurt dışı görevlerde 37 yıl çalışmamın ardından 2013 yılında emekli oldum. 1989 yılında hem bilgisayarla ve hem de Lotus123 tanıştım. İşlerimi yapmada pek çok programdan yararlandım. En son Microsoft Office ile devam ettim. Çalışma hayatımda, Microsft Office bana çok yardımcı Olmuştur. Özellikle Excel ile ve Acces ile veri tabanlarımın tutulmasından analizlerine kadar, Word ile yazışmalarımın yapılmasında, sunumlarım için ise Power Point etkin araçlar olmuştur. Excel, bana çalışmalarımda etkin, doğru ve hızlı sonuçlar elde etmemi sağlamıştır. Çalışma hayatımda bu durum, Bilgi İşlem Bölümünün bana sağlayamayacağı kadar kolaylıklar ve en önemlisi bana hazır olarak gelen programları test etme ve kullanabilirliklerinin ortaya çıkarılmasında oldukça yararları olmuştur. Yılların bana verdiği bu deneyimlerle ve değişik alanlarda üyesi olduğum sitelerden gelen sorulara verdiğim yanıtlarla oluşturduğum çalışmalarımı paylaşmaya çalışıyorum. Bu konuda hep fikrim sorulmuştur. Nasıl bir yol izlenmesini önerirsiniz gibi. Önerim şu; İşinizi iyi, doğru ve hızlı yapmak mı istiyorsunuz? O zaman bu tür ofis programlarını iyi kullanmaya bakınız. Kimse sizden programcı olmayı beklemiyor. Programcılar da kafanızdaki problemi ve işinizi tam olarak bilemeyeceklerinden size üretilen programlar; arzu ettiğiniz biçimde olmayabilirler. Yine programcılar programlarını yapsınlar. Ancak, programda bir hata veya arıza olduğunda hazırlıklı değilseniz., yarı yolda kalırsınız. O zaman ne yapacaksınız? Programcıları mı arayacaksınız.? Bunu yapan programcı da bu işe bakmıyor veya ayrılmış olabilir. Bu durumda kendinize güveneceksiniz. Çünkü sizin bir çalışmanız vardır. Bu amatörce de olsa sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Umarım bu sitede eklediğim dosya ve bilgiler, kullanıcılara ve ziyaretçilere yararlı olur. Saygılarımla... İdris SERDAR

You may also like...

Bir cevap yazın