Excel’de 1 Milyon Satırı Aşan Verilerde Analiz Yapma

Excel’de 1 Milyon Satırı Aşan Verilerde Analiz Yapma

Bilindiği gibi, En son sürüm itibariyle Excel’in 1 milyon satırlık bir fiziksel sınırı vardır.  Yani Excel’in  her Sheet (sayfasında) 1.048.576 satır vardır. Bir çalışma kitabındaki sayfaların adedi de kullanılabilen bellekle sınırlıdır. Akla şu gelebilir. O zaman her sayfaya 1 milyon satır veri girilir. 50, 100, 500 gibi sayfalarda bu kadar veri yüklenirse istenildiği kadar milyonlarca satır olabilir denilebilir. İşte o zaman kullanılan bilgisayarın kapasitesi önem taşır. Hatta imkansızlaşabilir.  Ve analiz yapmak mümkün olamaz.

Ancak bu, Excel’de bir milyondan fazla satırı analiz edemeyeceğiniz anlamına gelmez. Veriyi excel satırlarına taşımak yerine, veriyi Excel de yorumlamak düşüncesine dayalı olarak değişik veri ortamlardaki veriyi kullanarak, Excel’e mümkün olduğu kadar az yük taşıtarak analiz yapmak en uygunudur. İşin püf noktası Data Model – Veri Modelini kullanmaktır.

Excel Data Model – Veri Modeli

Excel 2013 sürümü ile birlikte ortaya konulan te tanıtılan Excel Veri Modeli, verileri her zaman bakmak zorunda kalmadan depolamamıza ve analiz etmemize olanak tanır. Veri Modeli verileri depolayan ve ve Excel’in hızlı bir şekilde yanıt verebilen bir kutu olarak düşünebiliriz.

Veri Modeli, elektronik tablo hücreleri yerine bilgisayarın belleğinde tutulduğu için bir milyon satır sınırlaması yoktur. Modelde herhangi bir veri hacmini saklayabilme olanağı mevcuttur. Bunun hızı ve performansı bilgisayarın işlemcisine ve belleğine bağlıdır.

Amaç elimizdeki bilgisayarın fiziksel imkanları ile hacimli verilerin analizini yapmak.  Bu örnekte bulduğum 5 milyon satır bir veri dosyası kullanılmıştır.

Kullanılan araçlar.

Power Query  Data Model Pivot Table /Power Pivot

Adımlar:

Data > Get Data > From File > From Text/CSV —- dosya bulunur.

Power Query Editor’de “Close & Load To..” butonuna basın.

Şimdi, veri modeli bir milyondan fazla hücreyle dolmuştur.

Bir pivot tablo ekleyip, analize başlayabiliriz.

Bir veri modeli kurulumumuz olduğunda, şu yöntemi de kullanabiliriz.

Data > Queries & Connections

Relationships

Manage Data Model

 

Dosyalar büyük olduğu için sadece Excel dosyası:

https://s7.dosya.tc/server21/gylamo/5milyon.xlsx.html

admin

Kamuda, yurt içi ve yurt dışı görevlerde 37 yıl çalışmamın ardından 2013 yılında emekli oldum. 1989 yılında hem bilgisayarla ve hem de Lotus123 tanıştım. İşlerimi yapmada pek çok programdan yararlandım. En son Microsoft Office ile devam ettim. Çalışma hayatımda, Microsft Office bana çok yardımcı Olmuştur. Özellikle Excel ile ve Acces ile veri tabanlarımın tutulmasından analizlerine kadar, Word ile yazışmalarımın yapılmasında, sunumlarım için ise Power Point etkin araçlar olmuştur. Excel, bana çalışmalarımda etkin, doğru ve hızlı sonuçlar elde etmemi sağlamıştır. Çalışma hayatımda bu durum, Bilgi İşlem Bölümünün bana sağlayamayacağı kadar kolaylıklar ve en önemlisi bana hazır olarak gelen programları test etme ve kullanabilirliklerinin ortaya çıkarılmasında oldukça yararları olmuştur. Yılların bana verdiği bu deneyimlerle ve değişik alanlarda üyesi olduğum sitelerden gelen sorulara verdiğim yanıtlarla oluşturduğum çalışmalarımı paylaşmaya çalışıyorum. Bu konuda hep fikrim sorulmuştur. Nasıl bir yol izlenmesini önerirsiniz gibi. Önerim şu; İşinizi iyi, doğru ve hızlı yapmak mı istiyorsunuz? O zaman bu tür ofis programlarını iyi kullanmaya bakınız. Kimse sizden programcı olmayı beklemiyor. Programcılar da kafanızdaki problemi ve işinizi tam olarak bilemeyeceklerinden size üretilen programlar; arzu ettiğiniz biçimde olmayabilirler. Yine programcılar programlarını yapsınlar. Ancak, programda bir hata veya arıza olduğunda hazırlıklı değilseniz., yarı yolda kalırsınız. O zaman ne yapacaksınız? Programcıları mı arayacaksınız.? Bunu yapan programcı da bu işe bakmıyor veya ayrılmış olabilir. Bu durumda kendinize güveneceksiniz. Çünkü sizin bir çalışmanız vardır. Bu amatörce de olsa sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Umarım bu sitede eklediğim dosya ve bilgiler, kullanıcılara ve ziyaretçilere yararlı olur. Saygılarımla... İdris SERDAR

You may also like...