Kümelerle Tablo Analizi
Kümelerle Tablo Analizi
Harfler ve rakamlar bilgisayarda kodlar şeklinde ifade edildikten sonra kullanılır. Bilgisayarlarda kodlar elektrik olarak voltajın olup olmaması ile ifade edilir.
Voltaj var lamba yanıyorsa 1 (TRUE – DOĞRU); voltaj yok, lamba yanmıyorsa 0 (FALSE – YANLIŞ) kodlarını alır. İki durumlu olan bu kodlamaya “ikilik sistem” denir.
Bilgisayara tuşlardan verilen her bilgi 1 ve 0 kodlarına çevrilir.
Her 0 ve 1, bit olarak; sekiz bitlik grup ise, byte olarak tarif edilir. Bilgisayar, işlemlerini ikilik sayı sistemi ile yapar. İşlemler çok sade ve basit olmakla beraber çok hızlıdır.
Bilgisayarlar sadece sayıları saymakla kalmayıp karar da verebilirler. Bu kararlar, Boolean cebiri denilen mantık kurallarına göredir.
Çeşitli koşullara göre bilgisayar, mantıktaki önerme kurallarına göre EVET, HAYIR, VE, VEYA, DEĞİL gibi kararlar alabilir.
Küme, nesnelerin iyi tanımlanmış listesidir.
Bu dosyada; Tablonun sütun ve satır başlıkları tanımlanmış alan adaları kullanılarak ve kümelerin özelliklerinden yararlanarak bazı analizler yapılmıştır.
Doğal olarak, bu tablonun analizinde pek çok yöntem kullanılabilir. Amacım kümeler yöntemi ile analizlerin nasıl yapıldığını göstermektir.
Kümelerde kesişim işleminde belirlenmiş alanlar arasında boşluk bırakılır.
Boşluk, Excel’de kesişim operatörüdür
Kümelerde Birleşim işleminde belirlenmiş alanlar arasında Türkçe Excel’de ; İngilizce Excel’de , işaretleri kullanılır.
; veya , Excel’de birleşim operatörleridir
Dosya:
Son Yorumlar