PİKSEL – PIXEL / Dot Pitch veya DPI (Dot Per Inch)

PİKSEL – PIXEL / Dot Pitch veya DPI (Dot Per Inch)

PİKSEL – PIXEL

Tüm sayısal görüntülerin en küçük parçası olan noktacıklara piksel denir. Resim parçacığı anlamına gelen “picture element ” sözcüklerinden üretilmiştir. Pixel, picture (resim) sözcüğünün kısaltması olan pix ve element (parça) sözcüğünün ilk iki harfinden el oluşmaktadır.

Bir pikselin en, boy oranına görüntü oranı denir. Bu sayı günümüz bilgisayar ekranlarında bire eşittir, video ortamında ise birden büyük olabilir. Başka bir deyişle günümüz bilgisayarlarında bulunan pikseller kare, sayısal videoda kullanılan pikseller ise dikdörtgendir.

Çözünürlük ise boyut tanımlamalaırında ek olarak gereken bir kavram. Monitörde çözünürlüğün hesaplanmasında kullanılan değerler PPC ve PPI’dir.

Bunlar yazıcı veya tarayıcılar ile doğrudan ilgili değildir.

PPC, PPI

Piksel Per cm (PPC), santimetre başına piksel, Pixel Per Inch (PPI) inç başına piksel kullanılan birimlerdir. Genellikle bunlar Dot Pitch veya DPI (Dot Per Inch) ile karışırlar ancak tamamen farklıdır.

Görüntüde birim olarak piksel / inch veya piksel / cm kullanılması yaygındır.

Örnek:

10 cm uzunluğunda ve 20 cm enindeki bir görüntü,  100 ppc çözünürlüğe sahip ise;

Boy 10cm*100ppc=1000 piksel,

En   20cm*100 ppc= 2000 piksel

Görüntüdeki toplam piksel sayısı=  en*boy =2 000 piksel*1 000 piksel = 2 000 000 piksel= 2 mega piksel

Bir mega piksel (MP)  1 miyon piksele eşittir.

Örneğin, bir digital kamerada sensor boyutu 2048×1536  ise “3.1 megapiksel” (2048 × 1536 = 3,145,728) çözünürlük söz konusudur.

Gözümüzün kaç mega piksel olduğunu bulmak için baktğımız açıya göre değişir.

Örnek : 90 ‘a 90 derece ile baktığımızı varsayarsak; =90* 60* 1/0,3 * 90 * 60 * 1/0,3= 324.000.000 piksel (324 megapiksel) olur.

120 ‘ye 120 derece ile baktığımızı varsayarsak; =120* 60* 1/0,3 * 120 * 60 * 1/0,3= 576.000.000 piksel (576 megapiksel) olur.

 

Dot Pitch veya DPI (Dot Per Inch)

Dot pitch (DPI) aynı renkli (kırmızı, yeşil veya mavi) fosfor noktalarının arasındaki uzaklığı belirtir. DPI değerinin küçük olması ekranda daha çok pixel olduğunun belirtisidir, bu da görüntünün daha kaliteli olması anlamına gelir.

Baskı cihazlarının çözünürlüğü ise dpi (dot per inch) yani bir inç başına vurduğu nokta sayısı ile ölçülür. İyi bir görüntü için, görüntü çözünürlüğü baskı cihazının sahip olduğu çözünürlüğün 1/4 kadarı olmalıdır. Bu değer 1/8’e kadar düşürülebilir. Örneğin nihai çalışma 300 dpi çözünürlüğe sahip bir printer ile basılacaksa inç başına 75 piksel (300/4) görüntü çözünürlüğü kullanılmalıdır. Daha düşük çözünürlüklerde kalite kaybı, daha yüksek çözünürlüklerde ise gereksiz ve ilave sorunlar yaratacak dosya boyutu artışları izlenmektedir.

Not: Bilgiler muhtelif kaynaklardan derlemedir.

dpi

Dosya:

PİKSEL – DPI

 

 

admin

Kamuda, yurt içi ve yurt dışı görevlerde 37 yıl çalışmamın ardından 2013 yılında emekli oldum. 1989 yılında hem bilgisayarla ve hem de Lotus123 tanıştım. İşlerimi yapmada pek çok programdan yararlandım. En son Microsoft Office ile devam ettim. Çalışma hayatımda, Microsft Office bana çok yardımcı Olmuştur. Özellikle Excel ile ve Acces ile veri tabanlarımın tutulmasından analizlerine kadar, Word ile yazışmalarımın yapılmasında, sunumlarım için ise Power Point etkin araçlar olmuştur. Excel, bana çalışmalarımda etkin, doğru ve hızlı sonuçlar elde etmemi sağlamıştır. Çalışma hayatımda bu durum, Bilgi İşlem Bölümünün bana sağlayamayacağı kadar kolaylıklar ve en önemlisi bana hazır olarak gelen programları test etme ve kullanabilirliklerinin ortaya çıkarılmasında oldukça yararları olmuştur. Yılların bana verdiği bu deneyimlerle ve değişik alanlarda üyesi olduğum sitelerden gelen sorulara verdiğim yanıtlarla oluşturduğum çalışmalarımı paylaşmaya çalışıyorum. Bu konuda hep fikrim sorulmuştur. Nasıl bir yol izlenmesini önerirsiniz gibi. Önerim şu; İşinizi iyi, doğru ve hızlı yapmak mı istiyorsunuz? O zaman bu tür ofis programlarını iyi kullanmaya bakınız. Kimse sizden programcı olmayı beklemiyor. Programcılar da kafanızdaki problemi ve işinizi tam olarak bilemeyeceklerinden size üretilen programlar; arzu ettiğiniz biçimde olmayabilirler. Yine programcılar programlarını yapsınlar. Ancak, programda bir hata veya arıza olduğunda hazırlıklı değilseniz., yarı yolda kalırsınız. O zaman ne yapacaksınız? Programcıları mı arayacaksınız.? Bunu yapan programcı da bu işe bakmıyor veya ayrılmış olabilir. Bu durumda kendinize güveneceksiniz. Çünkü sizin bir çalışmanız vardır. Bu amatörce de olsa sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Umarım bu sitede eklediğim dosya ve bilgiler, kullanıcılara ve ziyaretçilere yararlı olur. Saygılarımla... İdris SERDAR

You may also like...

Bir yanıt yazın