Renk Kodlarını Dönüştürme (RGB, HSL, HEX, ACCESS (LONG), CMYK)

Renk Kodlarını Dönüştürme (RGB, HSL, HEX, ACCESS (LONG), CMYK)

Sık sık kendimi farklı renk kodları biçimleri arasında dönüşüm yaparken, ne ne idi diye uğraşmaya başlıyorum. Bu nedenle bununla ilgili kalıcı bir dosya oluşturmaya karar verdim.

Excel’in farklı renk kodu biçimleri:

  1. RGB
  2. HSL
  3. Uzun
  4. 4. HEX
  5. CMYK

Excel’de rengi tanımlamanın dört farklı yöntemi vardır; RGB, HEX, HSL ve ACCESS( uzun).

RGB

RGB (Kırmızı, Yeşil ve Mavi) renk kodu, standart renk iletişim kutusunda kullanılır.

Kırmızı, Yeşil ve Mavi renklerinin her birinin 256 farklı tonu vardır ve bunlar karıştırıldığında 16.777.216 farklı renk kombinasyonu oluşturabilir.

HSL

Standart renk iletişim kutusunda başka bir kod formatı vardır; renk modeli açılır menüsünü kullanarak HSL olarak değiştirebiliriz. HSL , rengi oluşturmak için Hue, Saturation ve Luminance kullanır.

HSL, renkleri insanların renkler hakkında düşündüklerine daha yakın bir şekilde tanımlamaya çalışır.

Ton – 0 ile 360 ​​arasındaki renk çarkındaki derecedir.

0 kırmızı, 120 yeşil,

240 mavidir.

Doygunluk – dahil edilen renk miktarının bir yüzdesidir. %100 tam renkli, %0 renksiz (yani tamamen gri)

Parlaklık (veya hafiflik) – grinin bir yüzdesidir. %0 siyah, %100 beyazdır.

Excel HSL’yi standart şekilde işlemez. Bunun yerine Excel, 0’ın en düşük ve 255’in en büyük olduğu tüm sayıları ölçer.

ACCESS (UZUN)

Access (Uzun) renk kodu, bir nesnenin color özelliğini görüntülerken VBA tarafından kullanılır.

Access kod, 0 ile 16.777.215 arasında bir sayıdır ve her bir ayrı sayı bir rengi temsil eder. RGB ve long arasındaki ilişki basit bir hesaplamaya dayanır:

ACCESS (UZUN) = Mavi x 256 x 256 + Yeşil x 256 + Kırmızı =B*256^2+G*256+R

Örnek :

Kırmızı: 40, Yeşil: 100 ve Mavi: 50 olsun.

Sonuç 40 * 256 *256 + 100 *256 + 50 = 2.647.090  olarak bulunur.

HEX

Hex renk kodları, her bir renk için 256 ton kullandıkları için RGB’ye benzer. Kritik fark, onaltılık sistemin sadece iki karakter kullanarak 0’dan 255’e kadar olan sayıları temsil etmesidir. Bu mümkündür çünkü hex Taban -16 kullanır.

Günlük hayatta genellikle Taban-10 kullanırız. Yani elimizde 10 rakam (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) mevcuttur. Örnek olarak, 13 sayısı (1 x taban) + 3 formülü kullanılarak oluşturulur. Taban 10’dur, dolayısıyla sonuç (1 x 10) + 3 olarak hesaplanır. Bu da 13’e eşittir.

Taban-16 için 16 karakter vardır; ancak yeterli sayı karakterimiz olmadığı için 10’dan 15’e kadar olan sayıları temsil etmek için A, B, C, D, E ve F kullanıyoruz.

Örnek: AB onaltılı sayısı 171’e eşittir.

bir = 10

B = 11

Hesaplama (A x tabanı) + B = (10 x 16) + 11 = 171

Hex’ed en düşük değer sıfırdır ve en yüksek değer F’dir (15’e eşittir). Bu nedenle, 16 olası bireysel basamak vardır. Bu, iki basamaktan, RGB ile aynı olan 256 gölge (16 x 16 = 256) oluşturabileceğimiz anlamına gelir. Bu nedenle hex, RGB ve long ile aynı 16.777.216 kombinasyona sahiptir.

Onaltılı kodlar RGB’ye aynı sırada sunulur. Yani onaltılı renk kodu # 46 73 21 ise ilk iki karakter kırmızıyı, ortadaki iki karakter yeşili ve son ikisi maviyi temsil eder.

Örnek: #467321 hex kodunu kullanarak, RGB’ye dönüştürme şu şekilde olacaktır:

Kırmızı: 46’nın hex değeri (4 * 16) + 6 = 70 olarak hesaplanır.

Yeşil: 73’ün onaltılık değeri (7 * 16) + 3 = 115 olarak hesaplanır

Mavi: 21’in hex değeri (2*16) + 1 = 33 olarak hesaplanır.

Onaltılı kodlar, rengi tanımlamak için VBA özellikleri içinde kullanılır.

CMYK

Diğer bir yaygın renk kodu sistemi CMYK’dir. Üst üste binen baskılı noktalarda kullanılan Cyan, Magenta, Yellow ve blacK mürekkebi miktarını belirlediği için öncelikle baskı için kullanılır.

Excel CMYK kullanmasa da yaygın bir yöntem olduğu için buna da bir açıklama yaptım.

CMYK, Günümüzün matbaa dünyasının ana rengi siyahtır ama her zaman böyle olmamıştır. Baskının ilk günlerinde, Key için kullanılan renkler kahverengi, mavi veya siyahtı – herhangi bir zamanda elde edilebilecek en ucuz mürekkep hangisiyse.

CMYK pigment modeli, RGB (kırmızı, yeşil ve mavi) renk modelinin “ters” bir versiyonu gibi çalışır. Birçok boyama ve çizim programı, RGB veya CMYK modelini kullanabilir. RGB şeması esas olarak bilgisayar ekranları için kullanılırken, CMYK modeli basılı renkli çizimler (basılı kopya) için kullanılır.

Dosya:

renkdönüşümleri

 

admin

Kamuda, yurt içi ve yurt dışı görevlerde 37 yıl çalışmamın ardından 2013 yılında emekli oldum. 1989 yılında hem bilgisayarla ve hem de Lotus123 tanıştım. İşlerimi yapmada pek çok programdan yararlandım. En son Microsoft Office ile devam ettim. Çalışma hayatımda, Microsft Office bana çok yardımcı Olmuştur. Özellikle Excel ile ve Acces ile veri tabanlarımın tutulmasından analizlerine kadar, Word ile yazışmalarımın yapılmasında, sunumlarım için ise Power Point etkin araçlar olmuştur. Excel, bana çalışmalarımda etkin, doğru ve hızlı sonuçlar elde etmemi sağlamıştır. Çalışma hayatımda bu durum, Bilgi İşlem Bölümünün bana sağlayamayacağı kadar kolaylıklar ve en önemlisi bana hazır olarak gelen programları test etme ve kullanabilirliklerinin ortaya çıkarılmasında oldukça yararları olmuştur. Yılların bana verdiği bu deneyimlerle ve değişik alanlarda üyesi olduğum sitelerden gelen sorulara verdiğim yanıtlarla oluşturduğum çalışmalarımı paylaşmaya çalışıyorum. Bu konuda hep fikrim sorulmuştur. Nasıl bir yol izlenmesini önerirsiniz gibi. Önerim şu; İşinizi iyi, doğru ve hızlı yapmak mı istiyorsunuz? O zaman bu tür ofis programlarını iyi kullanmaya bakınız. Kimse sizden programcı olmayı beklemiyor. Programcılar da kafanızdaki problemi ve işinizi tam olarak bilemeyeceklerinden size üretilen programlar; arzu ettiğiniz biçimde olmayabilirler. Yine programcılar programlarını yapsınlar. Ancak, programda bir hata veya arıza olduğunda hazırlıklı değilseniz., yarı yolda kalırsınız. O zaman ne yapacaksınız? Programcıları mı arayacaksınız.? Bunu yapan programcı da bu işe bakmıyor veya ayrılmış olabilir. Bu durumda kendinize güveneceksiniz. Çünkü sizin bir çalışmanız vardır. Bu amatörce de olsa sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Umarım bu sitede eklediğim dosya ve bilgiler, kullanıcılara ve ziyaretçilere yararlı olur. Saygılarımla... İdris SERDAR

You may also like...