SUMIFS Mİ? SUMPRODUCT MI?

SUMIFS Mİ? SUMPRODUCT MI?

Bana en çok  sorulan sorulardan bir tanesi; SUMIFS Mİ? SUMPRODUCT MI? hangisini kullanmak gerekir.

Genel anlamda SUMPRODUCT fonksiyonu, sütun ve satır sayısı aynı olmak kaydıyla birden fazla matrisin, aynı sütunlarının birbirleri ile çarpımının toplamını ifade eder. Başka bir anlatımla, verilen dizi formatında yer alan alanların içindeki sayıların birbirleriyle karşılıklı olarak çarpımlarının toplamlarını verir.

Örneğin, kilogramı 1 TL olan 5 Kg portakal ile kilogramı 2 TL olan 4 Kg muz için ne kadar para ödenecek sorusununun yanıtını kısa yoldan bu fonksiyon bize vermektedir.

Bundan başka bu fonsiyonun esas itibariyle koşullu toplama ve koşullu sayma ve diğer dizi formüllerinde kullanma olanağı vardır.

SUM(IF… (TOPLA(EĞER…) veya SUMPRODUCT (TOPLA.ÇARPIM) işlevleri ile yapılan  işlemler, Excel 2007 ‘den sonraki  sürümlerde koşullu toplama ve koşullu sayma işlemleri için;

SUMIFS(sum_range, criteria_range1, criteria1, [criteria_range2, criteria2], …)

ÇOKETOPLA(toplam_aralığı, ölçüt_aralığı1, ölçüt1, [ölçüt_aralığı2, ölçüt2], …)

COUNTIFS(criteria_range1, criteria1, [criteria_range2, criteria2]…)

ÇOKEĞERSAY(ölçüt_aralığı1; ölçüt1; [ölçüt_aralığı2; ölçüt2]…)

işlevleri eklenmiştir.

  1. SUMIFS, SUMPRODUCT gibi kullanılabilmektedir.  Ancak bu durum SUMPRODUCT’ın kullanıldığı durumların ancak 1/3’ünü oluşturmaktadır.
  2. SUMPRODUCT, SUMIFS’ten daha esnektir. Çünkü alanları başka fonksiyonlarla destekleme olanağı sağlar.

Örneğin, tarihler içeren C6:C14 gibi bir alanımız ve miktarları  içeren  F6:F14 gibi bir alanımız varsa; Ocak aylarının toplam sonucunu bulmak istersek; =SUMPRODUCT((MONTH(C6:C14)=1)*F6:F14 )şeklinde bir formülle sonuca ulaşmak mümkünken, bunu SUMIFS’le yapmak mümkün olamamaktadır.

Ancak SUMIFS ile ancak bir yıla ait Ocak ayının sonucunu bulmamız mümkün.

=SUMIFS(B2:B50;A2:A50;”>=”&DATE(2015;11;1);A2:A50″<“&DATE(2015;12;1))

  1. SUMPRODUCT kapalı dosyalardan da veri çekebilir. SUMIFS ise kapalı dosyaldan veri çekmez.
  2. SUMIFS,  A:A gibi tüm sütun alanında çalışabilir. SUMPRODUCT ancak belirlenmiş alanlarda çalışır. Örneğin A2:A1000 gibi.
  3. SUMIFS metin, boşluk,hata içeren aralıklarda bunları yok sayarak çalışır, hata vermez.  SUMPRODUCT bu tür aralıklarda hata verir.
  4. *IFS işlevleri koşullar arasında AND mantıksal bağlacı ile çalışır. SUMPRODUCT ise AND ve OR mantıksal bağlaçları ile de çalışır.
  5. SUMIF, SUMPRODUCT.’tan daha hızlı hesaplama yapar. Çünkü SUMPRODUCT dizi (array) üzerinden işlem yaptığından geç hesaplama yapar. Bu hız 4 – 5 kat olabilmektedir.

Bu dosyada, SUMPRODUCT (TOPLA.ÇARPIM) ve SUMIFS (ÇOKETOPLA) işlevlerinin avantaj ve dezavantajları örneklerle verilmeye çalışılmıştır.

 

Dosya:

sumifs-sumproduct

admin

Kamuda, yurt içi ve yurt dışı görevlerde 37 yıl çalışmamın ardından 2013 yılında emekli oldum. 1989 yılında hem bilgisayarla ve hem de Lotus123 tanıştım. İşlerimi yapmada pek çok programdan yararlandım. En son Microsoft Office ile devam ettim. Çalışma hayatımda, Microsft Office bana çok yardımcı Olmuştur. Özellikle Excel ile ve Acces ile veri tabanlarımın tutulmasından analizlerine kadar, Word ile yazışmalarımın yapılmasında, sunumlarım için ise Power Point etkin araçlar olmuştur. Excel, bana çalışmalarımda etkin, doğru ve hızlı sonuçlar elde etmemi sağlamıştır. Çalışma hayatımda bu durum, Bilgi İşlem Bölümünün bana sağlayamayacağı kadar kolaylıklar ve en önemlisi bana hazır olarak gelen programları test etme ve kullanabilirliklerinin ortaya çıkarılmasında oldukça yararları olmuştur. Yılların bana verdiği bu deneyimlerle ve değişik alanlarda üyesi olduğum sitelerden gelen sorulara verdiğim yanıtlarla oluşturduğum çalışmalarımı paylaşmaya çalışıyorum. Bu konuda hep fikrim sorulmuştur. Nasıl bir yol izlenmesini önerirsiniz gibi. Önerim şu; İşinizi iyi, doğru ve hızlı yapmak mı istiyorsunuz? O zaman bu tür ofis programlarını iyi kullanmaya bakınız. Kimse sizden programcı olmayı beklemiyor. Programcılar da kafanızdaki problemi ve işinizi tam olarak bilemeyeceklerinden size üretilen programlar; arzu ettiğiniz biçimde olmayabilirler. Yine programcılar programlarını yapsınlar. Ancak, programda bir hata veya arıza olduğunda hazırlıklı değilseniz., yarı yolda kalırsınız. O zaman ne yapacaksınız? Programcıları mı arayacaksınız.? Bunu yapan programcı da bu işe bakmıyor veya ayrılmış olabilir. Bu durumda kendinize güveneceksiniz. Çünkü sizin bir çalışmanız vardır. Bu amatörce de olsa sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Umarım bu sitede eklediğim dosya ve bilgiler, kullanıcılara ve ziyaretçilere yararlı olur. Saygılarımla... İdris SERDAR

You may also like...

Bir yanıt yazın