SUMIFS Mİ? SUMPRODUCT MI?
SUMIFS Mİ? SUMPRODUCT MI?
Bana en çok sorulan sorulardan bir tanesi; SUMIFS Mİ? SUMPRODUCT MI? hangisini kullanmak gerekir.
Genel anlamda SUMPRODUCT fonksiyonu, sütun ve satır sayısı aynı olmak kaydıyla birden fazla matrisin, aynı sütunlarının birbirleri ile çarpımının toplamını ifade eder. Başka bir anlatımla, verilen dizi formatında yer alan alanların içindeki sayıların birbirleriyle karşılıklı olarak çarpımlarının toplamlarını verir.
Örneğin, kilogramı 1 TL olan 5 Kg portakal ile kilogramı 2 TL olan 4 Kg muz için ne kadar para ödenecek sorusununun yanıtını kısa yoldan bu fonksiyon bize vermektedir.
Bundan başka bu fonsiyonun esas itibariyle koşullu toplama ve koşullu sayma ve diğer dizi formüllerinde kullanma olanağı vardır.
SUM(IF… (TOPLA(EĞER…) veya SUMPRODUCT (TOPLA.ÇARPIM) işlevleri ile yapılan işlemler, Excel 2007 ‘den sonraki sürümlerde koşullu toplama ve koşullu sayma işlemleri için;
SUMIFS(sum_range, criteria_range1, criteria1, [criteria_range2, criteria2], …)
ÇOKETOPLA(toplam_aralığı, ölçüt_aralığı1, ölçüt1, [ölçüt_aralığı2, ölçüt2], …)
COUNTIFS(criteria_range1, criteria1, [criteria_range2, criteria2]…)
ÇOKEĞERSAY(ölçüt_aralığı1; ölçüt1; [ölçüt_aralığı2; ölçüt2]…)
işlevleri eklenmiştir.
- SUMIFS, SUMPRODUCT gibi kullanılabilmektedir. Ancak bu durum SUMPRODUCT’ın kullanıldığı durumların ancak 1/3’ünü oluşturmaktadır.
- SUMPRODUCT, SUMIFS’ten daha esnektir. Çünkü alanları başka fonksiyonlarla destekleme olanağı sağlar.
Örneğin, tarihler içeren C6:C14 gibi bir alanımız ve miktarları içeren F6:F14 gibi bir alanımız varsa; Ocak aylarının toplam sonucunu bulmak istersek; =SUMPRODUCT((MONTH(C6:C14)=1)*F6:F14 )şeklinde bir formülle sonuca ulaşmak mümkünken, bunu SUMIFS’le yapmak mümkün olamamaktadır.
Ancak SUMIFS ile ancak bir yıla ait Ocak ayının sonucunu bulmamız mümkün.
=SUMIFS(B2:B50;A2:A50;”>=”&DATE(2015;11;1);A2:A50″<“&DATE(2015;12;1))
- SUMPRODUCT kapalı dosyalardan da veri çekebilir. SUMIFS ise kapalı dosyaldan veri çekmez.
- SUMIFS, A:A gibi tüm sütun alanında çalışabilir. SUMPRODUCT ancak belirlenmiş alanlarda çalışır. Örneğin A2:A1000 gibi.
- SUMIFS metin, boşluk,hata içeren aralıklarda bunları yok sayarak çalışır, hata vermez. SUMPRODUCT bu tür aralıklarda hata verir.
- *IFS işlevleri koşullar arasında AND mantıksal bağlacı ile çalışır. SUMPRODUCT ise AND ve OR mantıksal bağlaçları ile de çalışır.
- SUMIF, SUMPRODUCT.’tan daha hızlı hesaplama yapar. Çünkü SUMPRODUCT dizi (array) üzerinden işlem yaptığından geç hesaplama yapar. Bu hız 4 – 5 kat olabilmektedir.
Bu dosyada, SUMPRODUCT (TOPLA.ÇARPIM) ve SUMIFS (ÇOKETOPLA) işlevlerinin avantaj ve dezavantajları örneklerle verilmeye çalışılmıştır.
Dosya:
Son Yorumlar