VBA KODLARI (MAKROLAR) NEREYE YAZILMALI?

VBA KODLARI (MAKROLAR) NEREYE YAZILMALI?

Genel bir kural olarak, Sheet (sayfa) modülleri ve ThisWorkbook (kitap) modülü yalnızca olay prosedürleri içeren kodların yazılması için en uygunudur.

Diğer tüm kodlar normal kod modüllerinde sınıf ve kullanıcı formlarında yer almaları doğru bir yöntemdir.

Aslında VBA kodunu bir çalışma kitabında saklayabildiğimiz 5 farklı alan var. Bunların her birini Proje Gezgini penceresinde (Ctrl + R) VB Düzenleyicisinde görebiliriz.

Bunlar;

  1. Kod Modülleri– Kod modülleri, makroları depoladığımız en yaygın yerdir. Modüller çalışma kitabındaki Modüller klasöründe bulunur.
  2. Sheet(Sayfa) Modülleri– Çalışma kitabındaki her sayfa, Microsoft Excel Nesneleri klasöründe sayfa nesnesine sahiptir. Sayfa nesnesini çift tıklattığınızda, olay yordamlarını (makrolar) ekleyebildiğimiz kod modülü açılır. Bu makrolar, kullanıcı tabloda belirli bir işlem gerçekleştirdiğinde çalıştırılır.
  3. ThisWorkbook (Kitap) Modülü – Her çalışma kitabı, Microsoft Excel Nesneleri klasörünün altında bir ThisWorkbook nesnesi içerir. Kullanıcı çalışma kitabında / içinde işlem yaparken çalıştırılan olaya dayalı makroları kullanabiliriz.
  4. Userform (Kullanıcı formları) – Kullanıcı formları, açılır menüler, liste kutuları, onay kutuları, düğmeler vb. gibi kontroller ekleyebileceğiniz etkileşimli formlar veya pencerelerdir. Her bir kullanıcı formu Formlar klasöründe saklanır ve çalıştırılacak makroları koyabileceğimiz bir kod modülü vardır. Form açıkken ve / veya kullanıcı formdaki denetimlerle etkileşime girer.
  5. Class (Sınıf ) Modülleri– Sınıflar, Sınıf Modülleri klasöründe saklanır. Nesneler, özellikler ve yöntemleri oluşturmak için makrolar oluşturabiliriz. Sınıflar, Nesne Kitaplığı’nda bulunmayan özel nesneler veya koleksiyonlar oluşturmak istediğimizde kullanılabilir.

Proje Gezgini Penceresindeki bu nesnelerden herhangi birinde> Kodu (klavye kısayolu: F7) çift tıklattığınızda veya fareyi sağ tıkladığımızda, kod penceresi VB Düzenleyicinin sağ tarafında açılır. Kod penceresi, her bir nesne için aynı görünür.

İ.Serdar

admin

Kamuda, yurt içi ve yurt dışı görevlerde 37 yıl çalışmamın ardından 2013 yılında emekli oldum. 1989 yılında hem bilgisayarla ve hem de Lotus123 tanıştım. İşlerimi yapmada pek çok programdan yararlandım. En son Microsoft Office ile devam ettim. Çalışma hayatımda, Microsft Office bana çok yardımcı Olmuştur. Özellikle Excel ile ve Acces ile veri tabanlarımın tutulmasından analizlerine kadar, Word ile yazışmalarımın yapılmasında, sunumlarım için ise Power Point etkin araçlar olmuştur. Excel, bana çalışmalarımda etkin, doğru ve hızlı sonuçlar elde etmemi sağlamıştır. Çalışma hayatımda bu durum, Bilgi İşlem Bölümünün bana sağlayamayacağı kadar kolaylıklar ve en önemlisi bana hazır olarak gelen programları test etme ve kullanabilirliklerinin ortaya çıkarılmasında oldukça yararları olmuştur. Yılların bana verdiği bu deneyimlerle ve değişik alanlarda üyesi olduğum sitelerden gelen sorulara verdiğim yanıtlarla oluşturduğum çalışmalarımı paylaşmaya çalışıyorum. Bu konuda hep fikrim sorulmuştur. Nasıl bir yol izlenmesini önerirsiniz gibi. Önerim şu; İşinizi iyi, doğru ve hızlı yapmak mı istiyorsunuz? O zaman bu tür ofis programlarını iyi kullanmaya bakınız. Kimse sizden programcı olmayı beklemiyor. Programcılar da kafanızdaki problemi ve işinizi tam olarak bilemeyeceklerinden size üretilen programlar; arzu ettiğiniz biçimde olmayabilirler. Yine programcılar programlarını yapsınlar. Ancak, programda bir hata veya arıza olduğunda hazırlıklı değilseniz., yarı yolda kalırsınız. O zaman ne yapacaksınız? Programcıları mı arayacaksınız.? Bunu yapan programcı da bu işe bakmıyor veya ayrılmış olabilir. Bu durumda kendinize güveneceksiniz. Çünkü sizin bir çalışmanız vardır. Bu amatörce de olsa sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Umarım bu sitede eklediğim dosya ve bilgiler, kullanıcılara ve ziyaretçilere yararlı olur. Saygılarımla... İdris SERDAR

You may also like...

Bir yanıt yazın