Volatile – Oynak Fonksiyonlar

Volatile – Oynak Fonksiyonlar

Volatile’nin sözcük anlamı, değişken, dönek; uçucu, gaza dönüşebilen, buharlaşan, geçici, gelgeç, havai, dönek uçucu,oynak demektir. Burada sözcüğün anlamını oynak olarak kullanmak bana daha uygun geldi.

Volatile – Oynak fonksiyon, her seferinde yeniden hesaplama yapan fonksiyonlardır. Üretilen sonuçta değişim görülmese bile her bir olayda yeniden hesaplama yapar.

Mümkün olduğu kadar bu fonksiyonların kullanılmasından, (özellikle büyük verilere sahip dosyalarda) kaçınmakta yarar var. Excel’de dosyanın hızlı çalışması formüllerin hızlı çalışmasına bağlıdır. Yani her bir olayda yeniden hesaplama yapmaması gerekir. Bu nedenle her seferinde tekrar hesaplama yapan fonksiyonlar, zamana gereksinim duyacaklarından dosyanın yavaş işlemesine neden olurlar.

Exceldeki Volatile – Oynak Fonksiyonlar

Excel’de bazı fonksiyonlar oldukça açık bir şekilde oynak (volatile) fonksiyonlardır. Bunlar;

RAND – S_SAYI_ÜRET
NOW – ŞİMDİ
TODAY – BUGÜN

Fonksiyonlarıdır.

Diğer daha az oynak (volatile) fonksiyonlar ise:

OFFSET – KAYDIR
CELL – HÜCRE
INDIRECT – DOLAYLI
INFO– BİLGİ 

Fonksiyonlarıdır.

Excel’in geçmiş sürümlerinde oynak (volatile) fonksiyon olan INDEX –İNDİS fonksiyonu Excel 97 sürümü ve sonrasında oynak olmayan – (none volatile) hale getirilmiştir.

Bazı fonksiyonlar, Microsoft tarafından oynak – volatile belirtilmiş olmalarına rağmen yapılan testlerde gerçekten oynak – volatile fonksiyonlar olmadığı ortaya çıkmaktadır.

Ekteki dosya, Charles Williams tarafından yapılmıştır. Dosyada yer alan KTF (Kullanıcı Tanımlı Fonksiyon) ile oynak – volatile fonksiyonlarının tekrar hesaplama yaparken tekrar frekanslarını tespit etmektedir.

Diğer taraftan, aşağıda belirtilen bazı olaylarla birlikte bu fonksiyonların dosyada yer alması durumunda, dosyada herhangi bir değişiklik yapılmamış olsa bile, dosyadan çıkışta değişikliği kaydedeyim mi diye Excel onaylamamızı ister.

Söz konusu fonksiyonların dışında Excel’de bazı olaylar da, koşullu biçimlendirme, otomotik süzme, hücrede çift tıklama, satır ve sütun ekleme-silme, ad tanımlama ekleme – silme, sayfa adını değiştirme, sayfa yerini değiştirme, sayfa silme (sayfa ekleme hariç), satır (sütun hariç) – gizleme – gösterme gibi dosyada yeniden hesaplamayı tetikler.

Özetle denilebilir ki; dosyada yeniden hesaplama yaptıran fonksiyon veya aksiyon dosyanın yavaşlamasına neden olmaktadır.

VolatileFuncs

 

 

admin

Kamuda, yurt içi ve yurt dışı görevlerde 37 yıl çalışmamın ardından 2013 yılında emekli oldum. 1989 yılında hem bilgisayarla ve hem de Lotus123 tanıştım. İşlerimi yapmada pek çok programdan yararlandım. En son Microsoft Office ile devam ettim. Çalışma hayatımda, Microsft Office bana çok yardımcı Olmuştur. Özellikle Excel ile ve Acces ile veri tabanlarımın tutulmasından analizlerine kadar, Word ile yazışmalarımın yapılmasında, sunumlarım için ise Power Point etkin araçlar olmuştur. Excel, bana çalışmalarımda etkin, doğru ve hızlı sonuçlar elde etmemi sağlamıştır. Çalışma hayatımda bu durum, Bilgi İşlem Bölümünün bana sağlayamayacağı kadar kolaylıklar ve en önemlisi bana hazır olarak gelen programları test etme ve kullanabilirliklerinin ortaya çıkarılmasında oldukça yararları olmuştur. Yılların bana verdiği bu deneyimlerle ve değişik alanlarda üyesi olduğum sitelerden gelen sorulara verdiğim yanıtlarla oluşturduğum çalışmalarımı paylaşmaya çalışıyorum. Bu konuda hep fikrim sorulmuştur. Nasıl bir yol izlenmesini önerirsiniz gibi. Önerim şu; İşinizi iyi, doğru ve hızlı yapmak mı istiyorsunuz? O zaman bu tür ofis programlarını iyi kullanmaya bakınız. Kimse sizden programcı olmayı beklemiyor. Programcılar da kafanızdaki problemi ve işinizi tam olarak bilemeyeceklerinden size üretilen programlar; arzu ettiğiniz biçimde olmayabilirler. Yine programcılar programlarını yapsınlar. Ancak, programda bir hata veya arıza olduğunda hazırlıklı değilseniz., yarı yolda kalırsınız. O zaman ne yapacaksınız? Programcıları mı arayacaksınız.? Bunu yapan programcı da bu işe bakmıyor veya ayrılmış olabilir. Bu durumda kendinize güveneceksiniz. Çünkü sizin bir çalışmanız vardır. Bu amatörce de olsa sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Umarım bu sitede eklediğim dosya ve bilgiler, kullanıcılara ve ziyaretçilere yararlı olur. Saygılarımla... İdris SERDAR

You may also like...

Bir yanıt yazın