Volatile – Oynak Fonksiyonlar
Volatile – Oynak Fonksiyonlar
Volatile’nin sözcük anlamı, değişken, dönek; uçucu, gaza dönüşebilen, buharlaşan, geçici, gelgeç, havai, dönek uçucu,oynak demektir. Burada sözcüğün anlamını oynak olarak kullanmak bana daha uygun geldi.
Volatile – Oynak fonksiyon, her seferinde yeniden hesaplama yapan fonksiyonlardır. Üretilen sonuçta değişim görülmese bile her bir olayda yeniden hesaplama yapar.
Mümkün olduğu kadar bu fonksiyonların kullanılmasından, (özellikle büyük verilere sahip dosyalarda) kaçınmakta yarar var. Excel’de dosyanın hızlı çalışması formüllerin hızlı çalışmasına bağlıdır. Yani her bir olayda yeniden hesaplama yapmaması gerekir. Bu nedenle her seferinde tekrar hesaplama yapan fonksiyonlar, zamana gereksinim duyacaklarından dosyanın yavaş işlemesine neden olurlar.
Exceldeki Volatile – Oynak Fonksiyonlar
Excel’de bazı fonksiyonlar oldukça açık bir şekilde oynak (volatile) fonksiyonlardır. Bunlar;
RAND – S_SAYI_ÜRET
NOW – ŞİMDİ
TODAY – BUGÜN
Fonksiyonlarıdır.
Diğer daha az oynak (volatile) fonksiyonlar ise:
OFFSET – KAYDIR
CELL – HÜCRE
INDIRECT – DOLAYLI
INFO– BİLGİ
Fonksiyonlarıdır.
Excel’in geçmiş sürümlerinde oynak (volatile) fonksiyon olan INDEX –İNDİS fonksiyonu Excel 97 sürümü ve sonrasında oynak olmayan – (none volatile) hale getirilmiştir.
Bazı fonksiyonlar, Microsoft tarafından oynak – volatile belirtilmiş olmalarına rağmen yapılan testlerde gerçekten oynak – volatile fonksiyonlar olmadığı ortaya çıkmaktadır.
Ekteki dosya, Charles Williams tarafından yapılmıştır. Dosyada yer alan KTF (Kullanıcı Tanımlı Fonksiyon) ile oynak – volatile fonksiyonlarının tekrar hesaplama yaparken tekrar frekanslarını tespit etmektedir.
Diğer taraftan, aşağıda belirtilen bazı olaylarla birlikte bu fonksiyonların dosyada yer alması durumunda, dosyada herhangi bir değişiklik yapılmamış olsa bile, dosyadan çıkışta değişikliği kaydedeyim mi diye Excel onaylamamızı ister.
Söz konusu fonksiyonların dışında Excel’de bazı olaylar da, koşullu biçimlendirme, otomotik süzme, hücrede çift tıklama, satır ve sütun ekleme-silme, ad tanımlama ekleme – silme, sayfa adını değiştirme, sayfa yerini değiştirme, sayfa silme (sayfa ekleme hariç), satır (sütun hariç) – gizleme – gösterme gibi dosyada yeniden hesaplamayı tetikler.
Özetle denilebilir ki; dosyada yeniden hesaplama yaptıran fonksiyon veya aksiyon dosyanın yavaşlamasına neden olmaktadır.
Son Yorumlar